Cum reușim să păstrăm casetele luminoase în oferta noastră, mai bine de 10 ani? De ce această întrebare? Pentru că nu a fost deloc ușor, din două motive. Mai întâi e vorba de numărul mare de producători pentru casete luminoase, iar apoi progresul tehnologic. În acest articol am decis să vă scriu despre casetele luminoase, în special despre cele de interior, care în ultimii 15 ani au avut o evoluție interesantă.

JJ Displays a început producerea casetelor luminoase prin anii 2003 – 2004. În acea perioadă erau destui producători și se folosea un profil din aluminiu cu adâncimea de 12 – 15 cm produs în România, la Slatina. Cred că vă imaginați cum arătau acele casete într-un spațiu interior! Destul de grosolane! Așa că m-am hotărât să caut ceva mai îngust și cu sistem click. Am găsit la turci un profil doar cu adâncimea de 5 cm ce era deja folosit pe piața din vest. Foarte încântat am comandat profilul, am făcut rama și urma să ne apucăm de electrică.
În perioada aceea toată lumea lucra cu neoane și drosere electromagnetice. Droserul acesta era greu și se încălzea foarte tare. Pe lângă acest neajuns, după ce am făcut prima casetă, a mai apărut încă unul. Iluminarea casetei nu era uniformă pentru că distanța dintre neon și plexiglas era foarte mică. Grafica de pe casetă nu arăta deloc bine. Mai mult, pentru că se încălzea foarte tare de la drosere făceam găuri în profil pentru ventilație. Cam inestetic!
Ne trebuiau soluții! Noul produs, caseta ”Slim Light”, așa cum se numea, nu corespundea standardelor noastre. Dacă pentru droserul electromagnetic am găsit relativ repede un înlocuitor, pe cel electronic, râmânea problema iluminării neuniforme. A trebuit să mai studiem produsele care se vindeau pe piața din vest.
Dar nici cu droserul electronic nu era ușor pentru că erau câteva firme care le importau din China și se vindeau foarte repede după care așteptai 2 – 3 luni până la următorul import. Pentru rezolvarea iluminatului uniform am cumpărat 2 – 3 produse din vest și le-am studiat bine. Erau două variante: unele aveau serigrafie pe stiplex cu niște puncte negre, iar celelalte erau iluminate din lateral și cu stiplexul transparent gravat astfel încât caseta luminoasă să se lumineze uniform. Desigur, am optat pentru prima variantă, cea cu serigrafia. Am făcut unele autocolante la dimensiuni mai mari și apoi, în funcție de comenzi, le colam pe stiplex. Așa am făcut zeci de casete pentru băncile din țară și din Ungaria.

În aceeași perioadă am conceput un profil de casetă de 85 mm peste care veneam cu ramele click și făceam casete cu ramă pe o singură parte sau pe amândouă – dublă-față – cum le mai spunem. Profilul l-am înregistrat la OSIM, iar matrița pentru el a fost plătită de J&J Group. Multe dintre casetele cu acest profil mai sunt încă în funcțiune.
Ce casete luminoase vom avea în viitor
Toată lumea dorește casete luminoase din ce în ce mai înguste. Astfel au apărut în perioada 2006 – 2008 casetele foarte înguste cu ramă click și cu plexiglasul Edge, un plexiglas special care poate fi iluminat uniform din cant, adică preia lumina din lateral și o “aruncă” în față. Este o casetă foarte îngustă, dar din cauza plexiglasului special, cu o grosime de 6-8 mm, are prețuri mari. Dar cine dorea un produs remarcabil cumpăra aceste casete luminoase.
Apoi a urmat o altă etapă în evoluția casetelor luminoase: iluminatul cu LED, iar odată cu sistemul de iluminat au apărut și profile special proiectate pentru el cu adâncimea de 25 mm. Din 2014, 95% dintre casetele vândute de JJ Displays sunt cele iluminate cu leduri. Folosim un stiplex special care este iluminat cu leduri din lateral. Reușim să facem casete de aproape orice dimensiuni, de la A4 până la casete luminoase care ajung până la 2 metri lungime. Foarte important este ca lățimea să fie suficient de mică astfel încât caseta să fie iluminată uniform, folosind leduri pe cele două laturi de pe lungimea ei.

Ce viitor vor avea casetele luminoase? Vor ajunge să fie înlocuite de televizoare ce sunt tot mai accesibile? Vom vedea. Însă orice fel de provocare va însemna, cu siguranță, un progres pentru acest segment de produse de pe piața producției publicitare.